Rajoittavien uskomusten avaaminen

Tiedätkö sen tunteen, kun olet tarpeeksi monta kertaa tai vain kerran, mutta tarpeeksi vahvasti kokenut jonkun asian, ja tehnyt siitä johtopäätöksen, että tämä asia ei sovi sinulle? Olkoon esimerkkinä vaikkapa koirapelko. Jos koira on kerran hyökännyt kimppuusi niin, että järkytyit totaalisesti tai olet saanut monta pienempää ikävää kokemusta uhkaavista koirista, on sisällesi todennäköisesti rakentunut uskomus, ettei koirat todellakaan, missään muodossa ole sinun juttusi.

Sama pätee kaikkeen. Rakennamme tällaisia uskomuksia joka päivä, monta kertaa päivässä, monista eri asioista. Saatamme pitää totuuksina näitä omia ajatuksiamme ja vahvistamme uskomustemme uskottelua myös kanssaihmisillemme. “Koirat OVAT pelottavia.” “Minulla EI ole musiikillisia lahjoja.” “Nenäni on AIVAN liian iso.”…jne. Jos emme tiedosta toimivamme tällaisten rajoittavien uskomustemme pohjalta, voi monta hyvää tilaisuutta valua käsistämme. Asiat eivät tunnu sujuvan eikä virtaavan. Jutut takkuilevat.

IMG_3208

Parhaimmillaan lapset ovat tässäkin upeita opettajia! Lapset laulavat kun heitä laulattaa, tanssivat kun tanssittaa ja soittavat kun näkevät jonkun soittimen. Ei heille tule mieleenkään, ettei osaisi tai olisi huono. Lapset pitävät itseään prinsessoina ja supermiehinä ja iloitsevat elämästä tarttuen hetkiin. He juoksevat paikasta toiseen, eikä jarruista ole tietoakaan. Näin jatkuu, kunnes lapsi kuulee kerran vahvasti tai tarpeeksi monta kertaa vähän heikommin esim. valmentajalta, opettajalta, vanhemmalta, naapurin sedältä tai tädiltä, ettei osaa, on väärän kokoinen tai jotenkin muuten huono. Tällainen toisen henkilön uskomuksen kuuleminen voi muuttua omaksi tiedostamattomaksi uskomukseksemme ja alkaa näin jarruttaa koko elämäämme, kun sen pohjalta jatkamme matkaamme.

FullSizeRender(112)

Kun tiedostamme, että kyseessä on vain rajoittava uskomus, jonka onneksi voimme itse (ja VAIN itse!) avata ja muuttaa, vapautuu paljon energiaa. Rajoittavan uskomuksen avaavaksi muuttamiseen riittää usein jo sen tiedostaminen, ettei kyse ole mistään faktasta, vaan omasta vahvasti sisäänrakennetusta ajatuksestamme. Joskus auttaa, kun oivaltaa millaisen uskomuksen pohjalta on toiminut (tai ollut toimimatta) jo pitkään (esim. olen huono liikkumaan -> en liiku.). Joskus taas ei tarvitse edes ymmärtää millainen uskomus on kyseessä, vaan riittää, että tiedostaa jarruna olleen todennäköisesti pelkän  uskomuksen. Tämän oivalluksen hyväksyminen vapauttaa uskomuksen rajoittavuudesta melkeinpä saman tien ja vähintään uskomuksen voima heikkenee ja oman käytöksen muuttaminen tulee helpommaksi. Uskomus muuttuu myös vahvasti, jos saa elää traumatisoineen tilanteen uudella tavalla läpi ja kokea niin sanotun korjaavan kokemuksen. Koiraesimerkissä se olisi kokemus ystävällisen ja rauhallisen koiran seurasta, jonka läsnäolosta tulisi todella hyvä tunne. Korjaavan kokemuksen myötä voimme avata uskomustamme tyyliin: Ehkä JOTKUT koirat voivatkin olla ihan ok.

Kun seuraavan kerran huomaat itsesi todistelevan, kuinka jokin asia ON näin tai noin (jos kyse ei ole kengännumerosta tai silmien väristä, mitkä usein myös ovat tulkinnanvaraisia enemmän kuin faktoja), annat itsellesi suuren lahjan, jos pystyt hyväksymään tai vaikkapa vielä ääneen sanomaan, että kyse saattaakin itse asiassa olla vain omasta uskomuksestasi. Jos vielä pystyt naurahtaa tälle, muuttuu tilanne melkeinpä kertaheitolla. Ilon kautta avautuu parhaat jutut! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s