Rakkaat ihmiset

Yht’äkkiä löysin itseni askartelemasta!  Huomasin leikkeleväni ja liimailevani kuvia isolle pahville rakkaimmista ihmisistä ympärilläni. Liimasin pahvin kanvaasille ja ripustin sen keittiön seinälle. Ah! Miten paljon iloa ja hymyjä se tuokaan itselleni ja muille kuvat bongaaville monta kertaa päivässä. Nämä kasvot pahvilla herättävät minussa suuria tunteita, ja kyllä – suuntaan sekä toiseen. Sanotaan: “Ystävissäsi näet itsesi.” Upeaa ja samaan aikaan karua!

kuva-73

Oletko koskaan ajatellut, että ne piirteet, joita ihailet ja joita inhoat toisissa ihmisissä heijastavat jotain itsestäsi takaisin. Ei ole sattumaa mikä resonoi itse kullekin. Kaikki se, mitä sanomme toisista, kertoo todellisuudessa jotain itsestämme. Jokainen kiitos ja kehu on omistettu (myös) itsellemme. Samoin jokainen kritiikki ja paheksunta. Ja sanotaan myös, että kun opetamme toisia, opetamme itseämme. ..hmmm…

Jos haluat nyt lisätä itsetuntemusta tämän lukemasi myötä, voit käydä hakemassa esiin kynän ja paperia ja tehdä tämän pienen harjoituksen. Tai kirjoita laitteesi muistiinpanoihin 🙂 Sekin on vaihtoehto. Jos siis siltä tuntuu, ennen kuin luet eteenpäin kirjoita ylös ihailemiasi ihmisiä ja/tai ominaisuuksia 1-5 kpl. Tämän jälkeen voit listata vielä 1-5 ihmistä/ominaisuutta, joita sinun on vaikea sietää toisissa ihmisissä, pohtia hetken mikä siinä on, että ihailet / kammoksut juuri näitä piirteitä, ja jatka sitten lukemista. 🙂

Joka tapauksessa eräässä NLP-seminaarissa osallistujia pyydettiin kirjoittamaan paperille ne ihmiset, joita ihailee ja ne luonteenpiirteet, joita heissä ihailee.  Muistan silloin listanneeni ensimmäiseksi Madonnan ja Marco Bjurströmin. Miksi? He molemmat edustivat minulle siinä hetkessä rohkeutta kulkea omaa tietään. Seuraavaksi kouluttaja pyysi kääntämään paperin, ja kirjoittamaan ylös ne ihmiset ja piirteet, jotka herättävät itsessä kiukkua. Mieleeni palasi heti muistikuva naisesta, joka edellispäivänä ruokakaupassa oli tiuskaissut jotain lapselleen. Minusta se oli ollut ihan hirveää. Tämän jälkeen kouluttaja pyysi piirtämään sanojen ympärille peilin ja pyysi jokaista katsomaan sanoja heijastuksena omasta itsestään, niin hyvissä kuin haastavissakin ominaisuuksissa. Seurasi hetken hiljaisuus. .. Seurasi myös oivalluksia.

FullSizeRender(188)

Toisten oli helpompaa hyväksyä ihailemansa ominaisuudet itsessä, mutta vaikeampaa hyväksyä omat haastavat piirteet. Toisille taas oli helppo allekirjoittaa kaikki kritiikki mitä olivat muissa nähneet, ja ymmärtää ne osaksi omaa käytöstään ainakin jollain tasolla, mutta hyvin vaikeaa nähdä itsessään sitä samaa hyvää ja kaunista, mitä toisissa ihailivat. Tämä harjoitus on mielestäni edelleen erittäin toimiva ja auttaa tietoisuuden lisääntymisessä, sillä mitä enemmän alamme ymmärtää itseämme, sitä enemmän alamme ymmärtää myös toisia. Ymmärrys taas auttaa hyväksymään ja hyväksynnän kautta lisääntyy myötätunto ja rakkaus. Ihana harkka siis kaikille!

Näemme ja koemme kaikki tilanteet aina oman suodattimemme läpi. Ei ole mitään tilannetta, mikä olisi absoluuttisesti vain hyvä tai paha. Muistan kerran istuneeni kahvilassa ystäväni kanssa ja katsoneeni erästä ohikulkevaa, minusta hieman epämääräisen oloista tyyppiä toivoen, ettei hän törmäisi pöytäämme kun hoippui ohitsemme. Huomasin ystäväni katsovan pidempään, jotenkin kiinnostuneen oloisena saman ohikulkijan perään, ja kysyin häneltä: “Tunsitko tyypin?”. Ystäväni kommentoi hämmentyneenä: “En, katsoin vaan, että kundilla oli siisti letti.” Kerroin mihin itse olin kiinnittänyt huomioni ja aloimme nauraa tajutessamme miten erilaiset asiat olimme laittaneet merkille. Maaima on peili itsestämme. Gandhin sanoin ollaan siis se muutos mikä halutaan ympärillämme nähdä.

“The Beauty you see in me is a reflexion of you.” -Rumi

“Be the change that you wish to see in the world.” -Mahatma Gandhi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s