Identiteettijumien avaaminen

Vierivä kivi ei sammaloidu. Niinpä. Vierivä kivi kuvaa liikettä. Sammaloituminen puolestaan kuvaa kuonan kertymistä, tukahtumista, sairastumista. Mitä tapahtuu, kun liike pysähtyy esimerkiksi silloin, kun emme käytä kehoamme fyysisesti tai jumitumme ajatuksissamme tai tunteissamme? Kun energia, liike tai ajatus jää liian pitkäksi aikaa paikalleen, tapahtuu sama kuin vedelle, joka pysähtyy – se alkaa haista.

Ajatuksen tasolla tällaista pysähtymistä alkaa tapahtua silloin, jos alamme identifioida itseämme johonkin nimikkeeseen, vaikka se olisi kaiultaan ns. positiivinenkin, kuten “Olen kolmekymppinen, isä, äiti, opettaja, hoitaja, taiteilija…” Jumittuva kuva itsestä luo stressiä siitä, millainen minun nyt PITÄISI olla, koska olen ‘you name it’. Stressin taas tiedetään olevan sairastuttavista tekijöistä nro.1. Varsinkin ns. negatiivisen identifioitumisen haittavaikutus on helppo ymmärtää, kuten esimerkiksi “Olen ylipainoinen, masentunut, X:n tai Y:n uhri, alkoholisti, ylivilkas ym.”. Kun jumitumme ajattelemaan itsestämme, että olemme jotakin, alamme verrata itseämme muihin saman tittelin omaaviin kuten iseihin, äiteihin, hoitajiin, ylipainoisiin, ylivilkkaisiin, masentuneisiin jne. Vertaamalla itseämme toisiin, luomme “stuck” tilan, jossa mikään ei enää liiku. Sammaloitumista alkaa tapahtua.

FullSizeRender(257)

Olin kerran yhdessä workshopissa, jossa pari esitti ensimmäisellä kierroksella toiselle silmät kiinni, kuiskaten kysymykset: 1) Mikä on nimesi? 2) Minkä ikäinen olet? 3) Missä asut? 4)Mikä on ammattisi? 5) Millainen olet ihmisenä? jne. Ensimmäisellä kierroksella kysymyksiin vastattiin myös silmät kiinni, hiljaa niin kuin ajatteli asioiden olevan. Toisella kierroksella samoihin kysymyksiin piti vastata “En tiedä.” Miten tilaa-antava tuo toinen kierros oli. Ei ollut yksi tai kaksi ihmistä, jotka alkoivat itkeä “ei tietämisen” vapauttavasta vaikutuksesta. Toisia se saattoi pelottaa tai hämmentää. Itse muistan miten vapauttavaa oli jättää auki kokonaan se kuka, mikä tai millainen olen tai minun pitäisi olla. Silloin kun emme tiedä, voimme olla ihan mitä vain – aivan kaikkea – ja se luo valtavan voimauttavan tunteen. Avara kuva itsen monipuolisista mahdollisuuksista antaa tilaa ja jättää liikkeen virtaamaan. Näin kivi pysyy siis liikkeessä ja terveys mahdollistuu. #rollingstones

20374553_1639912962699131_5581164609888080252_n

“You are not a drop in the ocean. You are the entire ocean in a drop”. -Rumi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s